Onze Franse Keuken

Aardappelen uit de oven – gevuld met ontbijtspek, zwarte olijven en salie

aardappelen uit de oven

Aardappelen, Bijgerecht | januari 16, 2022 | By

Aardappelen uit de oven. Dit is nou een geinig bijgerecht van Jamie Oliver. Je holt aardappelen uit met een appelboor en vult ze met een pakketje van ontbijtspek, zwarte olijven, knoflook en salie. Beetje olie erover en een uurtje garen in de voorverwarmde oven.

Vorige week gaf ik al aan dat ik weer een beetje in moet komen qua bloggen. Niet alleen wat schrijven betreft, maar ook welke gerechten ik wil maken. Tijd om nieuwe inspiratie op te doen. Wat is dan fijner dan een hele kast vol kookboeken ? Na even rondneuzen in mijn collectie besloot ik er een oude Jamie Oliver bij te pakken – ‘Kook met Jamie’.

Het leuke aan kookboeken is, dat je oog bij het herlezen vaak op heel andere recepten valt. Ik heb dit boek al zo vaak doorgebladerd, maar de gevulde aardappelen zijn me nog nooit opgevallen.

Jamie vult de aardappel met bacon, ansjovis en salie. Ik besloot zijn versie te maken en daarnaast ook een variant te testen waarbij ik de anjovis vervang door zwarte olijf. Op internet geeft men namelijk aan dat je anjovis heel goed kan vervangen door zwarte olijf. Zelf twijfelde ik daaraan, maar voor dit recept besloot ik het gewoon eens te proberen.

Nou ik kan je vertellen – het eindresultaat levert toch echt een hele andere smaak op. Het bevestigde in ieder geval mijn gevoel, dat het ene niet zo makkelijk te vervangen is door het andere. Als je dat nou even loslaat en beide gerechten gewoon afzonderlijk bekijkt, dan is de conclusie dat beide versies erg lekker zijn. Dat is uiteindelijk waar het om gaat. Of het lekker is. Het antwoord is JA.

Ik moet wel eerlijk zeggen, dat ik een beetje zat te priegelen om de pakketjes met vulling in de aardappels te krijgen. Het deel dat eruit bleef hangen sneed ik er gewoon af en de rest drukte ik een beetje naar binnen. Je sluit de vulling af met een stukje van de cilinder die je eruit hebt geboord. Op die manier zorg je ervoor dat er tijdens het bakken in de oven zo min mogelijk jus uitloopt.

Je moet de aardappelen een keer of drie keren tijdens het garen in de oven. Ook dit is even een dingetje, want bij mij vielen de aardappelpluggen uit de aardappelen toen ik dat deed. Ze zijn natuurlijk heet en daardoor gaat het terugduwen wat lastig. Het is zeker de moeite waard, want je krijgt er heerlijke smaakvolle aardappelen voor terug.

Fijne zondag allemaal en tot volgende week!

Aardappelen uit de oven -gevuld met ontbijtspek, zwarte olijf en salie

Een heerlijke gevulde aardappel uit de oven.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Gang: Side Dish
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: aardappelen uit de oven
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 8 aardappelen middelgroot
  • 8 plakjes ontbijtspek gerookt
  • 16 blaadjes salie
  • 16 zwarte olijven ontpit
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • grof zeezout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar.
  • Hol de aardappelen in de lengte uit met een appelboor. Bewaar de aardappel cilinder die je eruit steekt. (let op – kijk goed welke cilinder bij welke aardappel hoort).
  • Snijd de tenen knoflook in de lengte in dunne plakjes (4 plakjes per teen).
  • Leg de vulling klaar voor iedere aardappel. Ik maak de vulling pakketjes als volgt: (Ik leg ze allemaal naast elkaar op mijn snijplank): Leg op ieder plakje ontbijtspek twee blaadjes salie. Leg daar vervolgens een plakje knoflook op.
  • Hak voor ieder pakketje 2 zwarte olijven in kleine stukjes en leg die op ieder pakketje.
  • Rasp wat citroenschil over de pakketjes – zorg dat de allemaal een beetje rasp krijgen.
  • Vouw de pakketjes in de lengte een beetje samen en vul de uitgeholde aardappelen ermee. Zoals ik al beschreef is dit een priegel klusje. Duw zoveel mogelijk naar binnen. Snijd hetgeen nog uitsteekt eraf en druk de vulling nog even goed naar binnen.
  • Snijd de buitenste stukjes af van je cilinders en duw die zo goed mogelijk vast in de zijkanten van de aardappel (zie foto in de blogpost hierboven).
  • Leg de aardappelen naast elkaar op de bakplaat. Sprenkel er een beetje olijfolie over en wrijf de aardappelen een beetje mee in. Strooi vervolgens grof zeezout over de ingevette aardappelen.
  • Schuif de bakplaat in de oven en gaar de aardappelen een klein uurtje. Keer ze gedurende het garen minstens een keer of drie (let op: druk de aardappel pluggen zo goed mogelijk terug als ze eruit vallen, want die zorgen ervoor dat de jus zoveel mogelijk in de aardappel blijft). Bon appetit!

2 Comments

  1. Katriend

    januari 17, 2022 at 11:35 am

    Wat fijn dat jij dat allemaal zo volledig uittest en uitschrijft voor ons. Hoe vaak heb ik niet dat ik denk “Wat bedoelen ze daar nu mee”.

    Reply
    • Lisette

      januari 23, 2022 at 4:44 pm

      Oh dank je wel Katrien. Fijn om te horen.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress