Onze Franse Keuken

Rijst uit de oven met gepofte tomaatjes en knoflook

rijst uit de oven

Bijgerecht, Ovenschotel, Vega | maart 6, 2022 | By

Rijst uit de oven met gepofte tomaatjes en knoflook. Dit is nou toch zo’n origineel bijgerecht. Het is gebaseerd op een heerlijk recept van Ottolenghi. Ik heb daar een Franse draai gegeven door Provençaalse kruiden te gebruiken. De rijst is perfect gegaard en bijzonder smaakvol.

Rijst uit de oven. Dat wilde ik al een tijdje proberen. Van de week zat ik door ‘Simpel‘ van Ottelenghi te bladeren en kwam daar een recept tegen voor in de oven gebakken rijst. Ik dacht gelijk ‘Wat als ik er nou eens een Franse variant van maak?’ Dus verving ik de koriander en kaneelstokjes door Provençaalse kruiden. Ook gebruik ik geen kokend water om de rijst in te garen, maar ga ik in mijn versie voor groentebouillon.

Je moet wel even de tijd nemen om dit gerecht te maken. Het is niet veel werk, maar neemt redelijk wat tijd in beslag want het moet best een tijdje in de oven. Ideaal dus voor een rustige zondagmiddag. Ik heb de verschillende stappen even op de foto gezet, zodat duidelijk te zien is hoe dit gerecht is opgebouwd.

Eerst gaar je kerstomaatjes, knoflook en banaansjalot bestrooid met Provençaalse kruiden in een laagje olijfolie in de voorverwarmde oven.

Na een uurtje in de oven ziet het er als volgt uit:

Vervolgens strooi je de rijst erover (niet roeren) en laat je de boel even rusten, terwijl je de oven op een nieuwe, hogere, temperatuur laat voorverwarmen.

Dan giet je de groentebouillon erover (nog steeds niet roeren).

Dan de ovenschaal heel goed afdekken, zodat er geen stoom kan ontsnappen als hij in de oven staat:

Dan gaat de ovenschaal weer terug de oven in. Als de rijst uit de oven komt dan moet je hem nog even 10 minuten laten rusten. Daarna ziet het gerecht er als volgt uit:

Je kunt de schaal zo op tafel zetten, maar uiteraard kan je er ook voor kiezen om alles eerst voorzichtig door elkaar te scheppen. De rijst is echt perfect gegaard en heerlijk van smaak.

Bon appetit en tot volgende week!

Rijst uit de oven met gepofte tomaatjes en knoflook

Rijst uit de oven met gepofte tomaatjes en knoflook en Provençaalse kruiden
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd1 uur 35 minuten
Gang: Side Dish
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: rijst uit de oven
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 800 gram kerstomaatjes
  • 8 tenen knoflook flinke tenen (niet van die hele kleintjes)
  • 4 banaansjalotjes
  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden
  • 1/2 theelepel grof zeezout
  • 100 ml olijfolie
  • 300 gram basmati rijst te vervangen door Franse rijst: 'Riz de Camarque'
  • 600 ml groente bouillon
  • zout en peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Verwijder de schilletjes van de tenen knoflook (laat ze heel). Pel de banaansjalotjes en snijd ze in stukken die even groot zijn als je tomaatjes en tenen knoflook. Doe de tomaatjes, knoflook en stukken banaansjalot in een diepe ovenschaal van ongeveer 20 bij 30 cm.
  • Voeg 1/2 theelepel zeezout en de Provençaalse kruiden toe en giet de olijfolie (ja alles) erover. Hussel alles door elkaar en schuif de ovenschaal (onafgedekt) in de voorverwarmde oven. Laat de groente 1 uur garen.
  • Haal de schaal uit de oven en bestrooi gelijkmatig met de rijst. NIET ROEREN. Laat de schaal even staan, terwijl je de oventemperatuur naar 200 graden draait en de oven op de nieuwe hogere temperatuur voorverwarmd. (even voor de beeldvorming – Ik liet de schaal tussen de 5 en 10 minuten staan, voordat ik de groentebouillon toevoegde).
  • Giet de groentebouillon over de rijst. Let op: Nog steeds niet roeren. Dek de schaal vervolgens heel goed af met aluminiumfolie. Er mag namelijk geen stoom ontsnappen in de oven.
  • Schuif de schaal terug in de oven en gaar de rijst 25 minuten. Haal de schaal uit de oven en laat hem 10 minuten rusten, voordat je het aluminiumfolie eraf haalt.
    ENJOY!

2 Comments

  1. Lein

    maart 6, 2022 at 7:54 pm

    Ziet er echt heerlijk uit!!

    Reply
    • Lisette

      maart 13, 2022 at 11:56 am

      Dank je wel Lein.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress