Onze Franse Keuken

Recept: Tiramisurol

Desserts | juni 2, 2012 | By

Ik vind tiramisu heerlijk, maar maak het eigenlijk nooit voor onze gasten. Het is namelijk wel héél typisch italiaans en om dat dan hier op het Franse platteland te serveren…mwôh….maar…..nu heb ik manier gevonden om er toch een Franse draai aan te geven. Men is hier in Frankrijk namelijk dol op opgerolde gevulde cake, oftewel de bûche (=houtblok). Dit type dessert dankt zijn naam aan de populairste variant, een Bûche de Noël – een chocoladecake in de vorm van een houtblok – vandaar de naam bûche. In de patisserie zijn bûche-taarten gedurende het hele jaar in alle mogelijke smaakcombinaties te verkrijgen, waaronder dus ook ja, ja de tiramisu-versie. Dit recept heb ik ooit uit een Frans kooktijdschrift gehaald en vervolgens aangepast naar eigen idee.

Recept Tiramisu-rol:

Ingrediënten voor de rol:
– 4 eieren (gesplitst in eidooiers en eiwitten)
– 125 gram suiker
– 100 gram bloem
– 50 gram gezouten roomboter
snufje zout

Ingrediënten voor de vulling:
– 2 eigelen
– 60 gram suiker
– 100 gram mascarpone– 5 eetlepels amaretto
– 1 sterke espresso, afgekoeld

Ingrediënten voor de buitenkant:
– 2 blaadjes gelatine
– 50 gram mascarpone
50 ml slagroom
– 3 eetlepels cacaopoeder

Bereiding rol:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de eidooiers met de suiker. Klop de eiwitten helemaal stijf met een snufje zout.
Spatel de eiwitten vervolgens voorzichtig door de eidooiers. Smelt de boter en voeg ook dat toe aan het mengsel. Voeg vervolgens de bloem toe. Niet te hard spatelen. Het moet een luchtig geheel blijven. Bedek een bakplaat met bakpapier en vet het papier in met een beetje boter. Verdeel daar het beslag over tot je een mooie rechthoek hebt. Zorg dat het overal ongeveer even dik is. Schuif de bakplaat in de oven en bak het 10 minuten. Haal uit de oven en laat even afkoelen. Pak de rand van het bakpapier aan de korte kant van de rechthoek en rol het geheel op.Wikkel de rol (met bakpapier en al dus) in huishoudfolie en leg in de koelkast. Ga vervolgens aan de slag met de vulling.

DSC_0039.jpgZo komt de cakelaag uit de oven

 

Oprollen, afdekken met huishoudfolie en laten afkoelen in de koelkast

 

Bereiding vulling:
– Klop de eigelen en de suiker goed door elkaar, totdat je een lichtgeel mengsel hebt. Spatel vervolgens de mascarpone erdoor en twee eetlepels amaretto. Roer de overige drie eetlepels amaretto door de espresso.
– Haal de cakerol uit de koelkast en rol hem voorzichtig uit. Haal de rol van het bakpapier en leg op een werkplank. Giet eerst de afgekoelde amaretto-espresso over de cake. De cake zuigt het gelijk op als een spons dus zorg dat je het goed verdeelt over het oppervlak.

Verdeel de amaretto-espresso over de cakelaag

 

Smeer vervolgens het amaretto-mascarpone mengsel gelijkmatig over de cakelaag. Rol het geheel daarna weer voorzichtig op. De vulling kan er een beetje uitlopen, maar dat is niet erg.

Smeer het mascarpone mengsel over de cakelaag

 

Laat de twee blaadjes gelatine 10 minuten weken in koud water. Verwarm de slagroom op laag vuur – haal van het vuur. Knijp de blaadjes gelatine uit en los ze op in de slagroom. Spatel de mascarpone erdoorheen. Bedek met dit mengsel de buitenkant van de rol.

Bedek ook de buitenkant van de cakerol met een laagje amaretto-mascarpone

 

Schuif de rol voorzichtig op een (cake)schaal – ik doe dat meestal met behulp van een grote spatel. Dek de schaal af met huishoudfolie en zet nog minimaal 1 uur in de koelkast. Haal vlak voor het serveren de rol uit de koelkast en verwijder het huishoudfolie. Verdeel met behulp een zeefje de cacao over de rol en voilà. De bûche tiramisu is klaar.

Bedek de buitenkant van de rol met een dun laagje cacao-poeder

 

Zet de rol in zijn geheel op tafel. Snij de rol in dunne plakken, want het is een vrij machtig dessert. Let er op dat je een scherp mes gebruikt, want anders druk je de rol teveel in elkaar en dan loopt de vulling eruit.

Tiramisu – onze Franse versie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress