Onze Franse keuken

Altijd goed: Crêpes Suzette

CrepeSuzette.jpg

 Zoek je een simpel en lekker dessert voor een etentje? Dan is dit recept echt iets voor jou. Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen, die dit toetje niet kan waarderen. Bovendien is het snel te bereiden en ziet het er toch best chic uit. Een Franse klassieker.

Het recept komt uit ‘Nobody does it better: koken als een Française’ van Trish Deseine. Ik kan natuurlijk moeilijk gaan doen en er een eigen draai aan geven, maar deze samenstelling is gewoon helemaal goed.

Niets meer aan doen. Gewoon bakken die crêpes, sinaasappelsaus erbij maken, op leuk dessertbordjes schuiven en genieten maar.

Eén opmerking – Trish flambeert de crêpes aan tafel nog even met Grand Marnier. Als je net zo onhandig bent als ik – zou je kunnen overwegen om dit deel van de bereiding achterwege te laten. Zonder deze handeling zijn ze namelijk ook heerlijk.

 

Recept: Crêpes Suzette

Ingrediënten:
(Genoeg voor 4 personen)

Voor de crêpes
– 80 gr bloem
– 2 eieren
– 2 eetlepels zonnebloemolie
– 1,5 eetlepel suiker
– 200 ml melk
– 50 gram gezouten boter (voor het bakken)

Voor de sinaasappelsaus
– 50 gram gezouten boter
– 50 gram suiker
– 3 eetlepels Grand Marnier
– 1 eetlepel cognac
– sap van 1/2 sinaasappel + rasp van 1/2 sinaasappel

Optioneel voor het flamberen
– 4 eetlepels Grand Marnier
– 2 eetlepels Cognac

Bereiding:

– Maak eerst het beslag voor de crêpes. Klop bloem, eieren, zonnebloemolie, suiker en melk in een mengkom tot je een glad beslag hebt zonder klontjes. Wij gebruiken hiervoor vaak een staafmixer. Zet het beslag een halfuurtje weg in de koelkast.
– Smelt voor de saus de boter in een steelpan op laag vuur.  Voeg vervolgens de suiker, Grand Marnier, cognac, sinaasappelsap en sinaasappelrasp toe. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat een beetje inkoken tot de saus stroperig wordt. Zet apart.
– Bak de crêpes: smelt een klein klontje boter in een koekenpan en giet als deze gesmolten is een dun laagje beslag in de pan. Bak ze goudbruin, schuif ze op een warm bord en houd warm, terwijl je de andere crêpes maakt.
– Giet de saus in een koekenpan op laag vuur. Leg de crêpes er één voor één in en vouw ze telkens twee keer dubbel – zo krijg je driehoekjes. Schep de saus over de crêpes, zodat ze allemaal bedekt zijn met een laagje saus. Schuif de crêpes op dessertbordjes en serveer direct.
-Indien gewenst kan je ze aan tafel nog flamberen. Wil je dit doen verwarm dan 4 eetlepels Grand Marnier en 2 eetlepels cognac in een steelpannetje – giet dit aan tafel over de crêpes en hou er een vlammetje bij om ze te flamberen.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment