Onze Franse Keuken

Druiventaart – lekker puur

HerschaaldekopievanDSC_0971.jpg

Desserts, Taart | september 1, 2012 | By

Dit gerecht siert deze maand de cover van mijn favoriete Franse kooktijdschrift ‘Regal’: Een heerlijke druiventaart. Niet te zoet en met een aangenaam dunne korst. De subtiele amandel-kaneelsmaak van de bodem gaat goed samen met de sappige in port gestoofde druiven. Geschikt als dessert, maar ook lekker voor bij de koffie. Weer eens iets anders.

Wil je hem ook een keer maken? Dit is mijn versie van het recept. Neem verschillende soorten en kleuren druiven, want dat staat leuk. Tip: Kies pitloze varianten. Dat eet een stuk prettiger.

Recept: Druiventaart

Ingrediënten:

– 4/5 plakjes bladerdeeg
– 250 gram verschillende soorten/kleuren pitloze (!) druiven
– 125 gram suiker
– 2 snufjes quatre epices (Frans kruidenmengsel – te vervangen door koekkruiden)
– 30 gram amandelpoeder
– 1 eetlepel maizena
– 1 ei
– 2 eetlepels melk
– 50 ml port (ik gebruik onze eigen notenwijn)
– 1 kaneelstokje

Bereiding:

– Leg een bakplaat klaar met een laagje bakpapier. Beboter het bakpapier en maak daarop een rechthoek van de plakjes bladerdeeg, zodat het geheel op een mooie cakeschaal past. Vouw de randjes een beetje omhoog en prik de plakjes hier en daar in met een vork. Zet een kwartiertje in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Meng met een vork in een kom de maizena met de melk. Voeg 25 gram van de suiker, het amandelpoeder, de snufjes quatre epices (of koekkruiden) en het ei toe en roer het goed door elkaar. Je krijgt nu een heel dun beslagje.
– Haal de bladerdeegbodem uit de koelkast en giet het beslag erop. Als het goed is zorgen de opstaande randjes ervoor dat het mengsel er niet uit loopt.
– Schuif de bakplaat in de oven en bak 15 minuten.
– Haal uit de oven. Het kan zijn dat er hier en daar een luchtbel zit tussen het bladerdeeg en het amandellaagje, maar dat maakt niet uit. Die bobbels zakken vanzelf weg tijdens het afkoelen weet ik uit ervaring.
– Was de druiven en verwijder de steeltjes.
– Verwarm in een steelpannetje de resterende suiker (100 gram) samen met de notenwijn (of port) en het kaneelstokje. Breng tegen de kook aan en laat het al roerend een minuutje of drie koken.
– Draai vervolgens het vuur terug naar halfhoog, voeg de druiven toe en stoof ze een minuut of vijf in het portmengsel.
– Haal de druiven met een lepel uit het vocht en verdeel ze over het deeg. Er mag best hier en daar wat kookvocht bij – lekker juist – alleen kieper niet het hele pannetje op het deeg, want dat is wat veel van het goede en dan maak je het deeg te klef.
– Dek de taart af en zet minimaal een uurtje in de koelkast. Leg de taart op een mooie langwerpige cakeschaal en serveer. Ik vind hem zo helemaal puur het lekkerst, maar voor wat extra ‘body’ kan je natuurlijk altijd een bolletje roomijs toevoegen.

Zoek de verschillen……

 

 

1 Comment

  1. Nieneke

    september 2, 2012 at 12:17 pm

    O, deze ga ik ook zeker uit proberen!! Ik heb sinds we terug zijn nog nooit zoveel uren in de keuken gestaan…En Jack klaagt niet! Morgen gaat bij ons het "gewone" leven weer van start, dus dat zal dan moeten op de woensdag (korte dag), of vrije dagen, maar ik ben besmet!

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress