Onze Franse keuken

Ottolenghi pasta met walnoot, salie en citroen

Ottolenghi2Bpasta.jpg

Pasta, Vega | June 28, 2015 | By

Een heerlijke frisse zomerse pasta. In tegenstelling tot andere Ottolenghi gerechten dit keer geen lange lijst ingrediënten, zoals we van hem gewend zijn. Ook wel eens prettig. Bovendien heb ik twee belangrijke bestanddelen standaard in huis: walnoten van onze oogst en salie uit eigen tuin. Hoe leuk (en handig) is dat?!

Tot op heden zijn werkelijk alle recepten, die ik van deze culinaire koning heb gemaakt, een groot succes. Ook dit is weer een fantastisch recept. Ik ben echt fan van zijn stijl van koken en smaakcombinaties.

Deze pasta kan prima als volwaardige maaltijd worden geserveerd, maar voor de echte carnivoren onder jullie (type: ‘maaltijd zonder vlees is geen maaltijd’) adviseer ik om wat gebraden kipfilet of biefstuk toe te voegen. Ottolenghi’s versie is met tagliatelle, maar ik ga zelf meestal voor linguine. Ook héél lekker.

Recept: Pasta met walnoot, salie en citroen
Voor 2 personen

Ingrediënten:
– 60 gram walnoten
– 30 gram roomboter
– 4 eetlepels fijngehakte verse salieblaadjes (ongeveer 16 blaadjes)
– rasp van 1 citroen
– 3 eetlepels slagroom
– 250 gram linguine of tagliatelle (ik gebruik ‘verse’ pasta uit het koelvak – zo klaar, lekker makkelijk)
– 50 gram grof geraspte Parmezaanse kaas
– 3 eetlepels fijngehakte verse platte peterselie
– 2 eetlepels citroensap
– zout & peper
– desgewenst: wat reepjes gebraden kipfilet/biefstuk

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 160 graden.
– Rooster de walnoten 15 minuten in de oven op een bakplaat. Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen en hak ze in grove stukken.
– Zet vast een grote pan water op het vuur voor de pasta.
– Zet een steelpannetje op het vuur en smelt daar de boter in. Verhit hem 1 minuut en voeg dan de salie toe; Roer totdat de boter bruin begint te worden.
– Voeg dan de citroenrasp en room toe en royaal zout en peper. Laat de saus een beetje indikken.  Let op dat geheel niet kookt, want dan schift hij (door de room) – dus blijf goed roeren en haal hem indien nodig van het vuur. Zet de saus apart tot gebruik.
– Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op het pak (indien je net als ik ‘verse’ pasta kookt, dan heb je slechts enkele minuten nodig).
– Hou een paar eetlepels kookvocht achter en giet de pasta af.
– Verwarm je saus nog even snel en verdun hem naar wens met het achtergehouden pasta kookvocht.
– Voeg de walnoten, parmezaanse kaas en peterselie toe en roer alles goed door elkaar.
– Roer tot slot het citroensap door de pasta en voeg eventueel wat gebraden kipfilet of biefstukreepjes toe.
–  Breng geheel op smaak met wat zout & peper. Bon appetit!

Bron: Dit recept komt uit Plenty More– Yotam Ottolenghi

Comments

  1. Leave a Reply

    Bonjade
    June 29, 2015

    Super…..een lekker gerecht met een niet te lange boodschappenlijst…..Hier houd ik van.
    Ga ik zeker even proberen dezer dagen…….het wordt warm hier…..
    Bij jullie ook…..?

    Fijne avond en thankx voor weer zo'n traktatie

    Liefs

  2. Leave a Reply

    Claudia
    July 1, 2015

    Lies, je hebt het verkeerde pastarecept gepost. Begrijp me niet verkeerd – deze ziet er ook lekker uit, maar je weet best op welk recept we hier met smart zitten te wachten 😉

    Dikke kus,
    Clau

    PS – sterkte met de bloedhitte in de komende dagen!

Leave a Comment