Onze Franse keuken

Linzensalade uit de Auvergne

Vandaag weer een fijn ‘echt Frans’ recept. Een linzensalade uit de Auvergne. Linzen, appel, bleekselderij, walnoot, Roquefort, sjalotje en een vinaigrette erover. That’s it. Puur en simpel, zonder poespas. Ik heb deze salade hier wel eens gegeten als voorgerecht in een restaurant. Persoonlijk vind ik het geschikter als bijgerecht of als lunch.

Ik kook niet zo vaak met linzen moet ik eerlijk zeggen. Arjan houdt er niet van en dat kan ik me ook goed voorstellen. Het heeft namelijk zo’n typische ‘love it or hate it’ structuur en smaak. Ik vind het op zijn tijd wel lekker. Ik heb in ieder geval altijd het idee dat ik dan héél gezond bezig ben. Na die stomme griep, die nog steeds niet helemaal uit mijn lijf is, kan ik dat gevoel goed gebruiken. Dit was dan ook mijn lunch vandaag. Lekker met wat stukjes knapperig stokbrood erbij…

Linzensalade uit de Auvergne
Aantal personen: 4
Print
Totale tijd
Totale tijd
Ingrediënten
  1. - 180 gram Linzen de Puy
  2. - 1 Granny Smith appel
  3. - 50 gram Roquefort
  4. - 100 gram gepelde walnoten
  5. - 2 stengels bleekselderij
  6. - 2 sjalotjes
  7. Voor de vinaigrette
  8. - 1 eetlepel rode wijn azijn
  9. - 1 theelepel mosterd
  10. - 2 eetlepels zonnebloemolie
  11. - 2 eetlepels walnotenolie
  12. - zout & peper
Bereiding
  1. - Kook de linzen beetgaar in een ruime hoeveelheid water. (20 minuten).
  2. - Giet af en spoel af met koud water.
  3. - Snijd de appel in dunne plakjes (ik gebruik daarvoor een mandoline). Laat de schil er aan zitten.
  4. - Rooster de walnoten even 5 minuten in een droge koekenpan. Hak in kleine stukjes.
  5. - Snijd de bleekselderij en sjalotjes in kleine blokjes.
  6. - Doe de linzen, appelplakjes, stukjes walnoot en sjalotjes in een grote kom en hussel goed door elkaar.
  7. - Brokkel de Roquefort in kleine blokjes boven de kom.
  8. - Maak de vinaigrette: roer de azijn en mosterd goed door elkaar. Klop dan de olie erdoor tot een romige vinaigrette. Breng royaal op smaak met zout en peper.
  9. - Giet de vinaigrette over de salade (hou een héél klein beetje over om over de bovenkant te druppelen) en hussel alles met je handen nog even goed door elkaar.
  10. - Verdeel de salade over een schaal (en giet het laatste beetje vinaigrette erover) en serveer. Bon appetit.
Bron: Régal - hors serie
Bron: Régal - hors serie
Onze Franse keuken http://www.onzefransekeuken.nl/

Comments

  1. Leave a Reply

    dave
    February 8, 2017

    Al te vaak zie ik staan bij een hoop recepten bijvoorbeeld ” koken in water voor 20 minuten ” . Mijn vraag is dan ook of hier mee bedoelt word dat je eerst het water moet laten koken , en dan pas het product voor 20 minuten laat koken . Mvg Dave

    • Leave a Reply

      Lisette
      February 9, 2017

      Hi Dave, bedankt voor je vraag. Jouw aanname klopt helemaal. Dus eerst zorgen dat het water kookt. Dan voeg je het product (pasta/rijst/groente/linzen) toe en laat je het product 20 minuten koken. Groetjes, Lisette

  2. Leave a Reply

    Petra
    February 8, 2017

    Mmm, lekker weer!
    Aangezien ik niet van bleekselderij hou, vervang ik deze door bietjes. Wellicht is ‘t dan wel meer geschikt als hoofdgerecht.

    Groeten,

    Petra

    • Leave a Reply

      Lisette
      February 9, 2017

      Hi Petra – Zeker een poging waard. Groetjes, Lisette

Leave a Comment