Onze Franse Keuken

Sinaasappeltaart

sinaasappeltaart van Ottolenghi

Desserts, Taart | september 17, 2017 | By

Soms heb je iets in je hoofd en loopt het allemaal even anders. In gunstige gevallen kan dat leiden tot verrassende ontdekkingen. Deze sinaasappeltaart is daarvan echt het perfecte voorbeeld. 

Afgelopen week vertelde Anneke, één van onze vaste gasten, tijdens de table d’hôte dat zij graag kookt uit ‘Jeruzalem’ van Ottolenghi. Ze kwam op het idee om dat boek te kopen door mijn enthousiaste verhalen erover – hier op mijn blog. Hoe leuk is dat?! Zij is nu ook fan.

Terwijl we zo zaten te praten, schoot in één keer een taartrecept uit dat boek door mijn hoofd. Stond daar niet iets van een ‘sinaasappeltaart’ in?! Even bladeren en ja hoor – gevonden. Het blijkt om de ‘clementine taart met amandelsiroop’ te gaan. Beetje rare naamkeuze overigens, want er gaan gemalen amandelen door het beslag en daar kieper je vervolgens na het bakken een siroop over. Die siroop maak je met het sap van de clementines en daar komt geen amandel aan te pas, maar ok, een kniesoor die daarop let.

In het recept staat dat je hem ook met sinaasappelen kunt maken en dat had ik blijkbaar ergens opgeslagen in mijn brein… Een mooi moment om deze sinaasappeltaart te testen nu ik een mede Ottolenghi-fan in huis heb. 

Dus ik van de week aan de slag. Ik had het recept even vluchtig doorgelezen. DOM!! Ik bleek namelijk een aantal dingen helemaal niet in huis te hebben. Dat werd weer het bekende improvisatie werk. Om te beginnen heb ik geen 24cm springvorm. (Note to self: BESTEL dat kreng nou eindelijk eens bij Amazon, want dit is nou al de tiende keer). Vervolgens niet genoeg gemalen amandelen. Ok, no worries, we passen gewoon de verhoudingen wat aan – beetje meer bloem. Alles in mijn 26cm springvorm gegoten en de baktijd aangepast…..

sinaasappeltaart met amandel van ottolenghi

Het leuke is natuurlijk wel dat – als het lukt – je een echte ‘eigen’ taart hebt gebakken. En jawel hoor, ik had mazzel. Man-man-man wat een lekker taartje. Een echte aanrader, al zeg ik het zelf. Heerlijk smeuïg. Wil je hem ook eens proeven? Zo maak je hem:

Sinaasappeltaart

SInaasappel amandeltaart
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Gang: Dessert
Keuken: French
Trefwoord: sinaasappeltaart
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 200 gram gezouten roomboter koud en in blokjes + extra voor invetten springvorm
  • 380 gram suiker
  • 4 sinaasappelen rasp & sap
  • 1 citroen rasp & sap
  • 245 gram gemalen amandelen
  • 5 eieren
  • 135 gram bloem
  • zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voorop 180 graden. Vet je springvorm (26 cm) in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Vet dat bakpapier ook een beetje in.
  • Klop de boter met 300 gram suiker en de sinaasappelrasp en citroenrasp op een lage snelheid door elkaar in je keukenmachine. Voeg de helft van de gemalen amandelen toe en meng goed.
  • Voeg dan 1 voor 1 de losgeklopte eieren toe. Stop tussendoor telkens even je machine en schraap het beslag van de zijkanten naar beneden om het beter te laten mengen. Beetje kliederklusje, maar gewoon even doen.
  • Voeg dan de rest van het amandelpoeder toe, samen met bloem en zout. Meng alles goed. Kieper het beslag in je springvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Schuif de taart in het midden van je voorverwarmde oven en bak hem in 45 minuten gaar. Haal de taart uit de oven en zet even op een onderzetter (let op: nog niet uit de vorm halen!).
  • Breng de rest van de suiker (80 gram) samen met 120 ml van het sap (ik doe het sinaasappelsap samen met het citroensap in een maatbeker – dan heb je meer dan 120ml – daar gebruik je dus alleen maar een deel van en de rest drink je lekker op) in een steelpannetje al roerend aan de kook.
  • Haal de siroop, zodra deze kookt, van het vuur en giet het over de nog warme taart. Laat de taart vervolgens helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Enjoy!

14 Comments

  1. Marleen

    september 18, 2017 at 4:16 pm

    Oh zo fijn dat we je weer kunnen volgen met je veelzijdige recepten……….deze taart van ottolenghi al meerdere malen gemaakt! Verrukkelijk

    Reply
  2. Claudia

    september 19, 2017 at 2:37 pm

    Toptaartje dit, Lies. Lekker dat ie was! En zó jammer dat die avond opeens niemand op dieet was 😉
    Dikke kus,
    Clau

    Reply
    • Lisette

      september 19, 2017 at 6:40 pm

      Thanks Blogfee!

      Reply
  3. Sylvia

    september 29, 2017 at 3:42 pm

    Wauw, wat een goddelijk recept! We hebben ervan genoten! Dank je wel!

    Reply
    • Lisette

      september 30, 2017 at 10:25 am

      Dank je wel voor het compliment Sylvia! Fijn weekend.

      Reply
  4. Joke

    september 30, 2017 at 1:46 pm

    Hoi Lisette,
    Complimenten met je fantastische recepten-site. Heb er al heel veel inspiratie op gedaan. Gelukkig viel heel veel in de smaak!! Dit recept is ook weer om van te watertanden. Staat dit recept ook binnenkort op je site?
    Hartelijke groetjes, Joke

    Reply
    • Lisette

      september 30, 2017 at 2:59 pm

      Hi Joke, dank je. Ik begrijp je vraag niet zo goed. Het recept van de sinaasappeltaart staat op mijn blog – aan de onderkant van de blogpost…Misschien overheen gelezen? Groetjes, Lisette

      Reply
      • Joke

        september 30, 2017 at 5:11 pm

        Hoi Lisette, tuurlijk gelezen! Vroeg me alleen af of deze blog-recepten ook op je site onder ‘recepten’ te vinden zijn. Zie bv ook je kokos rotjes hieronder niet terug. Maar kan zeker aan mij liggen hoor! Hartelijke groetjes, Joke

        Reply
        • Lisette

          september 30, 2017 at 5:28 pm

          Oohh, nu snap ik hem 🙂 Sorry hoor. Ik begreep er al niets van. Ik heb het gelijk gecheckt en je hebt helemaal gelijk. Geen idee, waarom niet. Ik ga daar komende week eens even goed naar kijken (dan heb ik iets meer tijd). Bedankt voor de reactie – want anders had ik het misschien pas over een hele lange tijd gezien en dat is toch zonde. Misschien zijn er nog wel meer posten niet goed terecht gekomen onder ‘recepten’. Ik ben er klakkeloos vanuit gegaan, dat dit werkte (oeps). Ik ga ermee aan de slag. Fijn weekend!

          Reply
          • Joke

            september 30, 2017 at 7:21 pm

            Dank voor je reactie ? We buiken nu net uit van de preitaart met walnotenkorst, dus alle lekkere andere taarten kunnen nog wel even wachten. Succes met dit digi-vraagstuk en natuurlijk ook een fijn weekend!

  5. Maxime Classens

    oktober 13, 2017 at 3:09 pm

    Hey!
    Dit recept ziet er heerlijk uit en ik ben altijd dol op iets met sinaasappels. Nu had ik laatst ook een siroop gemaakt met sinaasappels, maar dit kreeg een hele wrange, bijna bittere smaak, zo gauw de sinaasappels aan de kook raakte. Is dat bij dit recept ook zo, of is hier een truc voor?

    Ik vind het leuk om je franse recepten hier te lezen! Woon namelijk sinds kort ook in Frankrijk (net onder Parijs) en ben toe aan wat anders dan Nederlandse recepten 🙂

    Groetjes, Maxime

    Reply
  6. linda

    februari 25, 2020 at 10:18 am

    Overheerlijke taart! ‘Une tuerie’ zoals men in ‘t Frans zegt! Blijft zelfs een weekje kraakvers en lekker. Bewaar de taart onder een stolpje.

    Reply
    • Lisette

      februari 25, 2020 at 10:26 pm

      Hi Linda, oh goed om te weten. Bedankt voor de tip. (Bij ons is hij altijd snel op :-)).

      Reply
  7. Bien

    februari 2, 2021 at 8:43 pm

    Heerlijk taart. Ik had maar 100 gram amandelen. De rest heb ik vervangen door walnoten. Dat blijkt een prima vervanging te zijn.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress