Onze Franse keuken

Bloemkoolsoep met zoete aardappel

kerst, Soepen | December 8, 2017 | By

De voorbereidingen voor de feestdagen zijn alweer in volle gang. Het is duidelijk te merken op mijn blog, dat jullie inspiratie aan het opdoen zijn voor het kerstdiner. Ineens ontvang ik drie keer zoveel mail met vragen en ook zie ik, dat de klassieke Franse recepten veel bekeken worden. Ik heb twee favorieten – ‘eendeborst bakken’ en ‘confit de canard uit blik’ – nu trouwens aangevuld met een instructie video (ahum..). Die kunnen jullie HIER bekijken. Hou mijn blog de komende weken in de gaten, want ik heb ook dit jaar wat leuke nieuwe kerstrecepten voor jullie. Zoals deze kerstsoep.

Een kerstsoep met bloemkool. Dat leek mij nou wel eens een apart idee. Dus heb ik een beetje rondgekeken op Pinterest, een aantal kookboeken erop nageslagen, en uiteindelijk deze versie verzonnen.

Lekker origineel, maar wel toegankelijk genoeg voor een kerstdiner. Onze meiden, die niet zo van de ‘chou-fleur’ zijn, heb ik als proefkonijn gebruikt en ze hebben werkelijk zitten smullen. (Op mijn Instagram account(@onze_franse_keuken) is vandaag het bewijs te zien – Annick, die zit te genieten van een kommetje van deze soep). Okee, ik moet wel even één ding bekennen: Ik heb ze niet verteld, dat het bloemkoolsoep was. Anders waren ze bij voorbaat al afgehaakt. Dus, mijn advies, niets zeggen en gewoon serveren als ‘kerstsoep’. De combinatie met de zoete aardappel en de kokosmelk geeft het geheel een hele fijne romige en subtiele smaak. Een heerlijke start van een kerstdiner.

Om het er feestelijk uit te laten zien, serveer ik deze soep met wat amandelschaafsel en fijngehakte koriander. Je kunt dit laatste, als je net als Arjan gruwelt van koriander, ook door peterselie vervangen. Fijn weekend allemaal.

Bloemkoolsoep met zoete aardappel
Aantal personen: 4
Print
Bereidingstijd
Bereidingstijd
Ingrediënten
  1. - 1 stengel bleekselderij
  2. - 1 ui
  3. - 2 eetlepel olijfolie
  4. - 350 gram bloemkool
  5. - 350 gram zoete aardappel
  6. - 2 kardemompeulen
  7. - 1/2 theelepel versgeraspte gember
  8. - 1 liter groentebouillon (+ beetje extra)
  9. - 1 eetlepel appelazijn
  10. - 200 ml kokosmelk
  11. - zout & peper
  12. Voor het serveren
  13. - fijngehakte koriander (of peterselie)
  14. - amandelschaafsel
Bereiding
  1. - Snij de bleekselderij in kleine blokjes. Pel en snipper de ui.
  2. - Verdeel de bloemkool in roosjes. Schil de zoete aardappel en snij in kleine blokjes.
  3. - Open de kardemompeulen en haal de kleine zaadjes eruit.
  4. - Verwarm de olijfolie in een soeppan en voeg de bleekselderij en ui toe. Bak 4 minuten, tot de ui een beetje glazig is.
  5. - Voeg dan de bloemkool en zoete aardappel toe en roer alles goed door elkaar.
  6. - Doe de kardemom en versgeraspte gember erbij en bak alles 2 minuten.
  7. - Giet de groente bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Draai, zodra het geheel kookt, het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat alles 25 minuten pruttelen.
  8. - Pureer het geheel met een staafmixer. Giet de azijn en kokosmelk erbij, roer en proef. Breng op smaak met zout en peper. Let op: als je het geheel te dik vindt, kan je hem verdunnen door nog wat groentebouillon toe te voegen - wel weer even opnieuw proeven en indien nodig zout en peper toevoegen.
  9. Voor het serveren. Schep de soep op de borden en garneer ze met wat fijngehakte koriander (of peterselie) en amandelschaafsel. Bon appetit!
Onze Franse keuken http://www.onzefransekeuken.nl/

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment