Onze Franse keuken

Limoncello tiramisu met witte chocolade

Desserts, kerst | December 14, 2017 | By

Op zoek naar een lekker dessert voor je kerstdiner? Zoek niet verder….dit is het! Ik ben serieus trots op dit recept – hét kerstdessert 2017 van Onze Franse Keuken. 

Ik wil al héél lang een eigen versie van Limoncello tiramisu maken. Het klinkt alleen al verrukkelijk. Ik wist alleen nog niet hoe ik hem nou precies zou samenstellen. Ooit heb ik in een restaurant eens tiramisu gegeten met witte chocolade. Wat als ik daar nou eens een combinatie mee verzon? Ook wilde ik niet alleen lange vingers gebruiken, maar ook wat amarettikoekjes. Zo gezegd zo gedaan. Een middagje testen in de keuken en voilà…een super dessert, al zeg ik het zelf.

Het ziet er mooi uit en is lekker zuur-fris, terwijl de witte chocolade tegelijkertijd voor een zachte romige structuur zorgt. Natuurlijk krijg je ook nog de stoere ‘kabeng’ van de Limoncello. Smullen! Ik hoef jullie niet te vertellen, dat dit een vrij machtig toetje is. Dus ik zou het in kleine porties serveren – in bijvoorbeeld zo’n leuk glaasje.

Zo maak je ze:

Limoncello tiramisu met witte chocolade
Aantal personen: 4
Print
Voorbereidingstijd
Voorbereidingstijd
Ingrediënten
 1. - 40 ml Limoncello
 2. - 2 citroenen
 3. - 6 lange vingers
 4. - 10 amaretti koekjes (van die kleine ronde)
 5. - 3 eieren, gesplitst
 6. - 3 eetlepels suiker
 7. - 250 gram mascarpone
 8. - 150 gram witte chocolade
Bereiding
 1. - Pers 1 citroen uit. Je hebt daarvan 40 ml sap nodig. Doe 40 ml citroensap in een platte lage schaal (lasagneschaal) en voeg de Limoncello toe. Zet even apart.
 2. - Verkruimel de amarettikoekjes en de lange vingers. Zet even apart.
 3. - Klop de suiker en de eigelen goed door elkaar in een keukenmachine of met een handmixer. Voeg de rasp en sap van de 2e citroen toe en meng nogmaals goed.
 4. - Smelt de witte chocolade au bain marie (dus in een kom boven een pan met zacht pruttelend water).
 5. - Doe de mascarpone bij het eimengsel en klop goed door - je ziet waarschijnlijk hier en daar een soort klontjes - is niet erg. Zet de keukenmachine (of je handmixer) uit en voeg dan de gesmolten chocolade toe. Spatel het rustig door het mengsel. Als het goed krijg je nu wel een mooi (zo goed als) glad geheel.
 6. - Klop de eiwitten stijf en spatel die voorzichtig door het mengsel. Zorg dat het zo luchtig mogelijk blijft.
Maak nu de tiramisu toetjes
 1. Zet je glaasjes of schaaltje klaar. Doe de verkruimelde lange vingers en koekjes in de schaal met Limoncello/citroensap en meng even goed. Als het goed is heb je nu enigszins vochtige kruimels, maar zeker geen drab. Doe een beetje van het kruim in ieder glaasje/schaaltje - let op, want in ieder glaasje/bakje moet ook nog een 2e laagje kruim. Schep dan op het kruim een laagje van het chocolademengsel. Dan nog een laagje limoncello kruim en afdekken met een laatste laag chocolademengsel. Dek de glaasjes/schaaltjes af met huishoudfolie en zet ze tot het moment dat je ze wilt gaan serveren in de koelkast. Max. 1 dag van tevoren maken. Enjoy!
Notes
 1. Uiteraard is deze tiramisu ook in één grotere schaal te maken.
Onze Franse keuken http://www.onzefransekeuken.nl/

 

Comments

 1. Leave a Reply

  Marijke
  December 14, 2017

  Lijkt mij heerlijk, en de klontjes kan je voorkomen door de mascarpone voor gebruik op kamer temperatuur te laten komen.

  • Leave a Reply

   Lisette
   December 14, 2017

   Goede tip – thanks Marijke.

 2. Leave a Reply

  Claudia
  December 14, 2017

  Potverdorie Lies, dit gaat hem worden – wat een TOP recept! Limoncello en amarettikoekjes… waar kan ik tekenen? Ik hoop dat ik me kan beheersen bij het maken… 😉
  Dikke kus,
  Clau

  • Leave a Reply

   Lisette
   December 15, 2017

   Ha lieve Blogfee – ja, dit is ook echt een receptje voor jullie! Dikke zoen

Leave a Comment