Onze Franse Keuken

Sandwichspread – zelf maken

Ik had laatst zo’n zin in sandwichspread. Dat is hier in Frankrijk natuurlijk niet verkrijgbaar. Dus dan maar zelf maken. Heeft het dan ook echt dezelfde smaak? Nou niet helemaal. Eerlijk gezegd is het nog een stukje lekkerder. Dat vind ik niet alleen hoor. Arjan en onze meiden zijn het helemaal met me eens. Dit recept is genoeg voor 1 pot. Die is hier in huis echt zo op. Gelukkig is het een eenvoudig recept. De benodigde ingrediënten hebben we eigenlijk standaard in huis.

Om het te maken hak je eerst paprika, wortel, lente ui en augurk fijn in je keukenmachine. Daarbij moet je er even op letten, dat je het niet helemaal tot pulp draait. Je wil nog wel een beetje structuur houden. Vervolgens laat je het twee uurtjes uitlekken in een vergiet (ik leg er een theedoek in, maar dat hoeft niet persé). Op die manier verdwijnt zoveel mogelijk vocht. Ik duw ook met een spatel goed op de groente, om het water er zo uit te drukken.

Voor de kwark geldt hetzelfde. Dat schep ik in een vergiet, waar ik een theedoek in heb gelegd. Ook dat twee uur laten staan. Het vocht trekt in de theedoek en daarna heb je dus een soort hangop. Dan de stukjes groente door de uitgelekte kwark roeren, mayonaise erbij en op smaak brengen met tabasco, citroensap, worcestersaus, zout en peper. In een jampot scheppen en de spread vervolgens een nachtje in de koelkast zetten, zodat de smaken nog even goed kunnen intrekken. Deze spread is een week houdbaar in de koelkast.

Oh, en om de vraag vast voor te zijn: Ja, in deze spread gaat mayonaise. Zaanse mayonaise om precies te zijn. Uiteraard kan je voor een gezondere variant de mayo vervangen door bijvoorbeeld wat extra kwark. Weet dan wel, dat de uiteindelijke smaak dan dus ook gelijk héél anders uitvalt. Dit recept en de onderlinge verhoudingen zijn echt gericht op een spread met wat mayonaise erdoor. Voor een ‘light’ variant zal je niet alleen de hoeveelheden van de kwark en mayo moeten aanpassen, maar ook die van de andere bestanddelen.

Wil jij onze favoriete Homemade sandwichspread ook eens proeven? Zo maak je hem:

Homemade Sandwichspread

Voorbereidingstijd2 uur 15 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1/4 rode paprika
  • 1/4 gele paprika
  • 1 wortel =75 gram
  • 3 augurken =80 gram
  • 2 lente uien
  • 150 gram kwark
  • 50 gram Zaanse mayonaise
  • 5 druppels tabasco
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel worcestersaus
  • zout & peper

Bereiding

  • Snijd de rode en gele paprika in grove stukken. Doe hetzelfde met de wortel, augurk en lente ui.
  • Doe alle stukken groente in je keukenmachine en hak met de 'pulse' knop tot kleine stukjes, maar let op dat het geen pulp wordt.
  • Schep de groente in een vergiet (leg eventueel een theedoek in de vergiet). Zet die vergiet op een kom om het vocht op te vangen. Laat de groente 2 uur uitlekken.
  • Leg een theedoek in een andere vergiet en zet ook die op een kom om vocht op te vangen. Schep de kwark op de theedoek en laat ook dit 2 uur uitlekken.
  • Druk na afloop van de 2 uur met de bolle kant van een lepel de groente tegen de rand van de vergiet. Op die manier kan je zoveel mogelijk achtergebleven vocht uit de groente drukken.
  • Doe de groente en uitgelekte kwark samen in een kom. Voeg mayonaise, citroensap, tabasco en worcestersaus toe en hussel alles goed door elkaar. Proef en breng royaal op smaak met zout en peper.
  • Schep de spread in een jampot. Draai de deksel erop. Zet het een nachtje in de koelkast, om de smaken goed in te laten trekken......en......genieten maar. De spread is (in de koelkast) een weekje houdbaar.

 

4 Comments

  1. Claudia

    juni 22, 2018 at 8:35 pm

    Deze oude doos kan zich de reclame nog prima herinneren. Sterker nog – als het moet, loei ik die hele jingle zonder problemen mee… “ik hou van lekker fris, ik hou van lekker anders…” Sandwich spread – schaar het maar onder de guilty pleasures. Niet om aan te gluren, maar stiekem heel erg lekker, vooral op zo’n foute snee casino wit. Het water loopt me in de mond! 😉
    Dikke kus,
    Clau

    Reply
    • Lisette

      juni 23, 2018 at 6:20 am

      Ha Ha, ik dus ook ‘ik hou van bruin, ik hou van wit, ik hou van brood waar fris op zit…dus wat ik steeds op tafel zet…is lekkere frisse sandwichspread. Toch wel een ‘goeie’ reclame, als je zoveel jaren na dato het liedje nog steeds niet uit je hoofd krijgt :-).

      Reply
  2. Joke

    juni 27, 2018 at 1:12 pm

    Heerlijk! Had alleen geen tabasco in huis. In plaats daarvan een klein theelepeltje sambal oelek gebruikt, werkt ook goed. Dank je wel weer Lisette voor dit recept!!

    Reply
    • Lisette

      juni 28, 2018 at 6:31 am

      Hi Joke, graag gedaan. Ja sambal werkt natuurlijk ook helemaal prima lijkt me.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress