Onze Franse Keuken

Franse groentetaart

franse groentetaart

Dit is zo’n gave groentetaart. Een originele manier om groente als bijgerecht te serveren. Heel puur en simpel, maar hij ziet er wel heel fraai uit.

Ik was weer eens op zoek naar wat nieuwe groente bijgerechten. Je blijft toch vrij snel hangen in vertrouwde dingen. Zo vind ik ‘haricot verts met citroenboter’ ideaal. Dat kan bijna overal bij. Ook maak ik vaak ‘Ratatouille‘ en ‘geroosterde groente uit de oven‘.

Toen ik voor een ander project bezig was op youtube (daarover hieronder meer) kwam ik deze leuke gedraaide groentetaart tegen op een Frans youtube kanaal. Ik heb het recept een beetje aangepast, maar wat mij vooral aanspreekt is dat er geen ei en/of room aan te pas komt. Dan wordt het gelijk weer een echte quiche. Ik heb in mijn variant, in tegenstelling tot de originele versie, zelfs geen kaas gebruikt. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik het ook absoluut niet heb gemist.

Aan tafel snij je deze groentetaart in puntjes. Heel licht – eigenlijk zijn het gewoon laagjes gegrilde groente, geserveerd op een dun deeglaagje besmeerd met mosterd. Echt een topper. Wij houden hem erin.

Even over dat andere project. Zoals sommigen van jullie weten, heb ik naast koken nog een grote hobby, te weten: hiken. Ik maak regelmatig mooie wandelingen hier in de omgeving. Al tijden wil ik graag een langere tocht maken. Een paar weken terug ben ik voor het eerst echt een paar dagen in mijn uppie op pad geweest met een grote rugzak op. Ik heb in drie dagen 62 km gewandeld op een oude en relatief onbekende pelgrimsroute: De ‘voie de Rocamadour‘. Dit 280 km lange pad loopt van iets boven Limoges, via Martel (waar wij dus vlakbij wonen), naar Rocamadour. Ik ben van plan om het hele traject in etappes af te leggen. Mocht je benieuwd zijn naar mijn hike avonturen – de video verslagen van deze eerste drie dagen staan nu online. Kleine kanttekening – ze zijn wel Engelstalig. We hebben hier namelijk ook buitenlandse gasten en die waren ook heel nieuwsgierig. Bovendien is alle informatie, die tot nu toe over dit wandelpad verschenen is, Franstalig. Dus wellicht is wat Engelstalige info handig voor anderen, die interesse hebben om dit pad te lopen. Ook heb ik besloten om voortaan op mijn ‘Onze Franse Keuken’ youtube kanaal alleen nog kookvideo’s te plaatsen (ja – ook die komen er weer aan). Video’s met betrekking tot hiken/wandelen verschijnen vanaf nu uitsluitend nog op ‘French Footsteps‘ . Voor het videoverslag van mijn eerste solo hiketocht klik HIER

Ok, en dan nu het recept van de groentetaart 🙂

Franse Groentetaart

Franse groentetaart met provençaalse kruiden. Een puur en simpel bijgerech, dat er bovendien heel fraai uitziet. Een absolute aanrader.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Gang: Side Dish
Keuken: French
Trefwoord: groentetaart
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 pak/rol bladerdeeg
  • 4 courgettes
  • 4 wortelen
  • 4 eetlepels grove mosterd
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels provençaalse kruiden
  • grof zeezout en versgemalen peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Bekleed een bakvorm met bladerdeeg. Bestrijk de bodem met mosterd.
  • Maak de wortelen schoon (verwijder het buitenste velletje). Snij de wortelen met een dunschiller in de lengte in dunne repen. Doe die in een schaal.
  • Snij de courgettes met een dunschiller in de lengte in dunne repen. Let op: je moet de donkere buitenrand blijven zien – ik draai de courgette dus een kwartslag na een paar halen. Het binnenste witte stuk (eventuele zaadlijst) gebruik ik niet. Doe de gourgetterepen in een andere schaal.
  • Nu beginnen we met het vullen van de taart. Rol een courgetteplak op en plaats die in het midden van de taartvorm. Vouw daar nu, om beurten een ring van wortel en courgette omheen. Ga net zolang door, totdat de hele taartvorm gevuld is. Ja, klopt – je bent even bezig…
  • Doe vier eetlepels olijfolie in een kommetje.Knijp een teentje knoflook uit boven de kom en hussel het met een vork door de olie. Smeer met een kwastje alle olie (ja, alle olie) over de bovenkant van de groenterepen. Verdeel de provençaalse kruiden over de taart en bestrooi alles royaal met zout en versgemalen peper.
  • Bak de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven. Deze taart is prima van tevoren te bereiden. Je warmt hem dan vlak voor het serveren gewoon weer even op in de oven (bovenkant even afdekken met aluminiumfolie). Bon appetit!
groente taart

2 Comments

  1. Marja myjer

    oktober 25, 2019 at 8:18 pm

    Lieve lisette,ziet er heerlijk ui! Ga het zeker proberen ook al heb ik een iq van 50 in de keuken! Liefs

    Reply
    • Lisette

      oktober 26, 2019 at 9:16 am

      Hi lieve Marja – gaat je zeker lukken! Dikke zoen, ook aan Egbert.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress