Onze Franse Keuken

Hartige taart van bulgur met pompoen en spinazie

hartige taart van bulgur met pompoen en spinazie

Quiches, Vega | januari 20, 2021 | By

Hartige taart van bulgur met pompoen en spinazie. Dit is nou echt zo’n gerecht om eens een keertje op je gemak te maken. Bijvoorbeeld om jezelf een beetje te entertainen tijdens deze lockdown. Als je deze hartige taart op tafel zet, dan heb je gelijk iedereen zijn aandacht. Hij ziet er namelijk best spectaculair uit. Hij is gelukkig ook nog eens erg lekker.

De korst van deze hartige taart maak je van bulgur en pompoen. De vulling bestaat uit spinazie, gekarameliseerde uiringen, pijnboompitten en ricotta. Ik heb dit gerecht (helaas) niet zelf bedacht. Het is een vrije interpretatie van de ‘pompoenkibbeh’ uit Souq, het geweldige kookboek van Nadia Zerouali en Merijn Tol.

Ik heb dit boek al een tijd in huis, maar heb er nog niet veel recepten uit gemaakt. Zonde, want er staan zoveel lekkere uitnodigende gerechten in. Echt een aanrader. Ik heb het recept een klein beetje aangepast – lees: dingen verwisseld met ingrediënten die ik toevallig in huis had. Ik ga het originele recept ook zeker een keertje maken. Dit is zeg maar de luie variant.

Ik stond eerlijk gezegd zelf wel een beetje te hannesen met de korst. Vooruit – het werd bij mij gewoon een ordinaire kliederboel – maar het resultaat mag er zijn. Is hij niet prachtig ?

hartige taart van bulgur en pompoen

Hartige taart van bulgur, pompoen en spinazie

De korst van deze hartige taart maak je van bulgur en pompoen. De vulling bestaat uit spinazie, gekarameliseerde uiringen, pijnboompitten en ricotta.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: hartige taart van bulgur en pompoen
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 450 gram flespompoen geschid en in stukken gesneden
  • 100 gram ricotta
  • 3 uien
  • 1 eetlepel suiker
  • 300 gram bulgur
  • 300 gram bladspinazie
  • 10 gram pijnboompitten geroosterd
  • 2 theelepels sumak
  • nootmuskaat vers van het bolletje
  • zout en peper
  • olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de stukken pompoen op een bakplaat en sprenkel er een beetje olie over. Strooi er wat zout en peper over en hussel door elkaar. Schuif de bakplaat in de oven en rooster de pompoen 20 minuten.
  • Snijd, terwijl de pompoen in de oven staat, de uien in dunne ringen en bak ze in een beetje olie op halfhoog tot laag vuur langzaam mooi goudbruin. Voeg na een minuut of tien de suiker toe, zodat de ringen lekker kunnen karameliseren.
  • Haal de pompoen uit de oven en prak de zachte pompoen fijn. Doe het in een kom en voeg de bulgur toe. Voeg royaal zout en peper toe en meng totdat er een stevige massa ontstaat.
  • Roerbak de spinazie in een beetje olijfolie tot alles mooie geslonken is. Kieper in een zeef en laat goed uitlekken (ik druk er met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk vocht uit). Breng goed op smaak door royaal nootmuskaat, zout en peper toe te voegen.
  • Verdeel je bulgurpompoen massa in twee ongeveer gelijke delen. Bedek met de ene (kleinere) helft de bodem van je ovenschaal (ik gebruik een standaard vlaaivorm). Maak dus een mooie gelijkmatige platte bodem. Schep daar de spinazie op. Verdeel de ricotta, pijnboompitten en uiringen gelijkmatig over de spinazie. Sprenkel de sumak erover.
  • Dek daarna de taart af met een 'deksel' van de tweede helft van de bulgur-pompoen massa. Ik maak er eerst een platte cirkel van en probeer die vervolgens zo goed mogelijk op de taart te schuiven (die valt/brokkelt uiteen – maakt niet uit – gewoon met je handen verdelen en aandrukken, tot je een mooie korst hebt).
  • Maak met de botte kant van je mes een mooi ruitpatroon in de bovenkant en besprenkel de korst met een beetje olijfolie.
  • Bak de hartige taart nog ongeveer 20-30 minuten in de oven op 180 graden.Je kunt de taart warm serveren, maar lauwwarm en/of koud is hij ook lekker. Je kunt hem trouwens ook van tevoren maken en gewoon nog even opwarmen in de oven voordat je hem op tafel zet. Bon appetit!

4 Comments

  1. Lien

    januari 20, 2021 at 1:52 pm

    ziet er uit om ns uit te proberen!

    Reply
    • Lisette

      januari 27, 2021 at 11:42 am

      Zeker doen Lien – lijkt me echt wat voor jullie

      Reply
  2. Corien Beekers

    januari 20, 2021 at 4:49 pm

    Hoi Lisette,
    Ik ben van plan de hartige taart met pompoen te gaan maken.
    Zou het ook gaan met diepvriesspinazie?
    Alvast dank voor je antwoord,
    Groet Corien

    Reply
    • Lisette

      januari 27, 2021 at 11:44 am

      Hi Corien, dat gaat denk ik wel, maar neem dan bladspinazie en laat het extra goed laten uitlekken – want je moet zoveel mogelijk vocht eruit duwen zeg maar – anders wordt het geheel te nat. Veel succes – ik hoop dat het lukt en dat hij in de smaak valt.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress